رمزارزش چیست؟

امروزه که دنیا به سمت اقتصاد دیجیتال در حرکت است، واژه‌هایی مانند ارز دیجیتال، ارز مجازی، رمزارز، کریپتوکارنسی و یا ارز رمزنگاری شده زیاد شنیده می‌شود. رمزارزها به واسطه تحولی که ایجاد خواهند کرد، به یکی از چالش برانگیزترین مباحث ماه‌های اخیر تبدیل شده‌اند و کمتر کشوری است که نهادهای سیاست‌گذارش درگیر این موضوع نشده باشند.

این‌روزها صحبت از کلمه جدیدی به نام کریپتو اَسِت، رمزدارایی یا دارایی کریپتو به میان آمده است،که در این مطلب برای این مفهوم از واژه رمزارزش استفاده خواهد شد.

رمزارزش از دو کلمه ارزش و رمزنگاری تشکیل شده است و عبارت است از دارایی و ارزش دیجیتالی رمزنگاری شده بر پایه فناوری تحول‌آفرین بلاکچین. به دلیل جدید بودن این مفهوم، تعاریف مختلفی از آن ارائه شده و اجماعی بر روی یک تعریف وجود ندارد، این تعاریف در جدول یک آورده شده است.

جدول ۱. تعاریف رمزارزش در منابع مختلف

تعاریف رمزارزش در منابع مختلف

با جمع‌بندی تمامی موارد رمزارزش بازنمایی دیجیتال از ارزش دارایی‌ها دانست که از تکنیک رمزنگاری شده، شبکه همتا به همتا و دفتر کل توزیع شده برای ایجاد حساب‌های جدید، تایید معاملات و برقراری امنیت، بدون دخالت واسطه‌ها، استفاده می‌کند.

تفاوت رمزارزش با رمزارز

رمزارزش یک اصطلاح چتری است که می‌توانیم آن را بازنمایی دیجیتال ارزش دارایی­‌ها تعریف کنیم. رمزارزش برخلاف رمزارزهای بی­‌پشتوانه مانند بیت­کوین، پشتوانه دارد، به عنوان مثال برای رمزارزش با پشتوانه طلا؛ اگر یک توکن با ارزش معادل یک صدم گرم طلا صادر شود ما به ازای آن، باید به همان میزان طلا ذخیره شود. نکته لازم به ذکر اینکه توکن­‌ها توسط یک نهاد مرکزی تولید نمی­‌شوند.

مزایا و کاربردهای رمزارزش

رمزارزش از بلاکچین استفاده می­‌کند و بلاکچین‌ مانند تمامی فناوری­‌های تحول آفرین دیگر، به­‌دنبال ایجاد تغییرات بنیادین در کسب­‌و­کارهاست.

رمزارزش با توجه به ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد و ماهیت تحولی‌اش می‌تواند در بهبود مسائل مختلف نقش‌آفرینی نماید. در ادامه منافع حاصل از توسعه رمزارز در کشور بررسی می‌شود.

جدول ۲. منافع ناشی از رمزارزش‌ها برای حل مسائل کشور

منافع ناشی از رمزارزش‌ها برای حل مسائل کشور

  • حفظ ارزش دارایی‌ها

با افزایش لحظه‌­ای و غیرقابل پیش­‌بینی قیمت دلار در سال اخیر، افراد دارایی­‌های خود را با دلار مقایسه می­‌کنند و دغدغه از دست دادن ارزش دارایی­‌های خود را دارند، به همین دلیل به خرید طلا و دلار روی می­‌آورند. رمزارزش با توکنایز کردن دارایی‌­ها و تبدیل آن به واحدهای کوچک، به افراد با هر توان مالی اجازه خرید طلا و ملک را می­‌دهد. رمزارزش دارایی­‌های فریز شده مانند طلا و ملک را به چرخه اقتصاد وارد کرده و آن‌­ها را فعال می‌­کند و به دلیل اجرا شدن در بستر بلاکچین مشکل دوباره خرج شدن را حل کرده ­است، یعنی یک فرد نمی‌­تواند ۲۰ سانتی‌متر مربع از ملک خود را به دو نفر بفروشد.

  • نقش‌آفرینی به عنوان وثیقه

در حال حاضر افراد جهت گرفتن وام و خریدهای قسطی با مشکل اعتبارسنجی رو به‌­رو هستند، در صورتی‌که دارایی‌­های فریز شده­‌ای مانند طلا و ملک دارند که می‌­توانند از طریق فعال­‌سازی این دارایی­‌ها، با پشتوانه کردن آن‌­ها، بدون نیاز به ضامن و سفته، از آن به عنوان وثیقه استفاده کنند.

  • منبع درآمدی غیرقابل تحریم

ساماندهی استخراج رمزارزش‌ها می‌تواند یک منبع درآمدی غیرقابل تحریم برای کشور به همراه داشته باشد. از آنجا که رمزارزش‌ها متمرکز نیستند و به یک کشور خاص تعلق ندارند، هیچ نهادی و کشوری نمی‌تواند جلوی تبادلات آن‌ها را بگیرد. بنابراین کشور در شرایط اقتصادی خاص و با وجود تحریم‌ها برای دریافت پول و نقدینگی که در خارج از کشور دارد دچار مشکل نخواهد شد و هزینه‌های بسیار کمتری را از طریق حذف واسطه‌ها پرداخت خواهد کرد.

  • منبع درآمد مالیاتی

یکی از راه‌‌های عبور از اقتصاد نفتی، افزایش درآمدهای مالیاتی می‌باشد. بنابراین با ساماندهی استخراج رمزارزش‌ها و اعمال قانون و مقررات مالیاتی بر آن‌ها، علاوه بر دستیابی به درآمد می‌توان شفافیت در این زمینه (تبادل رمزارزش‌ها و عدم سواستفاده از آن‌ها) را نیز افزایش داد.

  • ایجاد قابلیت ارسال پول و دارایی از هر مکان و به هر میزان

با توجه به وضع موجود ایران و عدم برقراری ارتباط با سایر کشورها، استفاده از رمزارزش‌ها، ارسال پول و دارایی از یک نقطه کره زمین به نقطه دیگر آن را بسیار سریع و با کمترین کارمزد ممکن ساخته است. از آنجا که ناشناس بودن از مهمترین ویژگی‌های ارائه رمزارزش‌ها در بستر بلاکچین است، بنابراین اگر اموال به رمزارزش تبدیل شوند، امکان دخالت و مصادره آن‌ها توسط دولت‌ها عملاً امکان‌پذیر نمی‌باشد.

  • کاهش قیمت‌ با حذف میانجی‌ها

فناوری‌های رمزنگاری‌شده نقش میانجی‌ها را در معاملات از بین می‌برند. در سیستم مالی سنتی، برای هر نوع معاملات غیرنقدی حداقل به یک واسط قابل اعتماد نیاز است. در فناوری دفتر کل توزیع شده فرآیند تأیید و ثبت اطلاعات توسط هر کسی که در سیستم غیرمتمرکز باشد، به صورت شفافی انجام می‌شود. در عین حال فناوری یک راه‌حل معتبر برای مشکل دوبار خرج کردن است، درواقع پولی که به صورت دیجیتالی معامله می‌شود دوبار خرج نمی‌شود.

  • ایجاد شفافیت

 دو ویژگی ارزش افزوده واقعی این فناوری را تشکیل می‌دهند. اول؛ اطلاعات ثبت شده در تعاملات را نمی‌توان دستکاری کرد. این بدان معنی است که سوابق ثبت شده قطعی هستند. دوم، اصل ایجاد اجماع و توافق در دفتر کل توزیع شده انگیزه‌هایی را برای مشارکت‌کنندگان برای گزارش‌دهی صحیح ایجاد کرده است.

  • دور زدن تحریم‌ها

استفاده از رمزارزش داخلی می‌تواند برای مقابله با تحریم‌ها نیز راهکار خوبی باشد. با این فناوری تأثیرات تورمی افزایش نرخ دلار کاهش می‌یابد و اگر پشتوانه این ارز را نفت، طلا یا گاز قرار دهیم و اگر این ارزش وابستگی به ریال نداشته ‌باشد، می‌تواند به خوبی در مبادلات بین‌المللی مورد استفاده قرار بگیرد. در چنین حالتی رمزارزش ملی به قیمت جهانی نفت وابسته است، نه به اقتصاد ملی ما که این امر منجر به ثبات بیشتری می‌شود.

جهت دریافت گزارش حرفه‌ای «رمزارزش در ایران: خیلی دور، خیلی نزدیک»، که در دیتیجی تهیه شده است، اینجا را کلیک کنید.

 

مقالات مرتبط:

فناوری بلاکچین و توکنایز

بلاکچین؛ روند توسعه، زنجیره ارزش و کاربردها

توکنایز؛ چیستی و چرایی

کاربردهای بلاکچین در صنعت بانکداری

برگزاری چهارمین کافه دیجیتال با موضوع رمزارزش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this